Sport

XBBA BULL SPORTS RULES / PRAVIDLA SPORTOVNÍCH SOUTĚŽÍ

Our rules are very similar to rules of GAME OF THRONES, IRONDOG INTERNATIONAL, IRONDOG EUROPE, ABA / IRONDOG WP, APA, UPF, ATTS, BULL SPORTY etc. Následující, stále se rozšiřující výčet všech možných sportovních soutěží a dalších kynologických aktivit uznávaných či přímo pořádaných naší organizací, doufám mnohým novým i starým majitelům připomene, proč byly vlastně tyto rasy vyšlechtěny: bylo to PRO PRÁCI a PRO UŽITEK a nikoliv pro výstavy a přehnaně extrémní až nefunkční exteriér...
 

SPRINT
 
Range / Vzdálenost: 50yds / 45.4m
Equipment / Nutné vybavení: Working collar or harness, leash / Pracovní obojek nebo postroj, vodítko
Point system / Vyhodnocování: Breed, Male or Female (opt. Overall Winner) / Rasa, Pes nebo Fena (možnost speciální ceny pro celkového vítěze)
 
Specifikace: Úkolem psa je uběhnout předepsanou vzdálenost v co nejkratším čase. 
 
Pravidla: Helper drží psa na startovní čáře, handler si jej přivolává k sobě poblíž cílové čáry. Na pokyn rozhodčího resp. digitální časomíry je sprint odstartován a začíná se měřit čas od protnutí startovní čáry do protnutí čáry cílové. Každý pes má k dispozici dohromady 2 pokusy včetně faulů, faulem (neúspěšným pokusem) se rozumí předčasný start, opuštění vyznačené trati či nedoběhnutí do cíle v předepsaném časovém limitu. Motivovat psa je možné čímkoliv s výjimkou živé návnady (zvíře, figurant apod.). Po doběhnutí do cíle si handler připne psa na vodítko a v co nejkratší době opustí prostor cíle.
Čas pro vykonání 1 pokusu disciplíny: 1min
Limit pro splnění disciplíny: 10sec
 
OBEDIENCE
 
Range / Vzdálenost: N/A / Není specifikována
Point system / Vyhodnocování: Breed, Male or Female (opt. Overall Winner) / Rasa, Pes nebo Fena (možnost speciální ceny pro celkového vítěze)
Equipment / Nutné vybavení: Working collar or harness, leash / Pracovní obojek nebo postroj, vodítko
 
Specifikace: Úkolem psa je úspěšné splnění všech úkonů týkajících se poslušnosti, stanovených pořadatelem akce.
 
Pravidla: Vycházejí ze zcela běžných zkoušek poslušnosti či testů povahy všeobecně známých kynologických řádů. Soutěž probíhá min. ve dvou kolech, tj. základní poslušnost na úrovni TT, nadstandartní poslušnost na úrovni GDT, ale může pokračovat až do vyšších kynologických úrovní. Jedná se o disciplínu na 1 pokus v každém kole. Výsledky (body, pořadí) určuje delegovaný rozhodčí s aprobací (zkušenostmi) se soutěžemi tohoto typu. Pes je po celou dobu soutěže připnut na vodítku s výjimkou odložení apod. Vodítko musí být po celou dobu soutěže prověšené, pes má být ovládán pouze povely. Rozhodčí kontroluje celý průběh disciplíny a jeho pokyny se soutěžící tým (handler a pes) musí po celou dobu jejího trvání řídit. V dalších kolech se náročnost úkolů pro psa má razantně zvyšovat. Pořadatel si vyhrazuje právo oznámit přesná pravidla až před zahájením soutěže. Není povolena motivace psa na jakékoli předměty či pamlsky.
Čas pro vykonání disciplíny: N/A / Není specifikován
Limit pro splnění disciplíny: jednoduché univerzální základy chování týkající se každodenního běžného života psa bez známek vážných povahových defektů.
 
PROTECTION
 
Range / Vzdálenost: ca. 16ft / 50ft+ / 4.8m / 15m+
Point system / Vyhodnocování: Breed, Male or Female (opt. Overall Winner) / Rasa, Pes nebo Fena (možnost speciální ceny pro celkového vítěze)
Equipment / Nutné vybavení: Working collar or harness, long leash / Pracovní obojek nebo postroj, dlouhé vodítko
 
Specifikace: V zásadě se jedná se o prověření potenciálu psa z hlediska obrany svého majitele s upgrade na stále vyšší stupně výcviku obran
 
Pravidla: Soutěž probíhá v několika stupních obtížnosti a probíhá min. ve 2 kolech tj. základní obrana na úrovni cca DHT, dále obrana na úrovni GDT, ale může pokračovat až do vyšších kynologických úrovní. Pes je zpočátku připnut na dlouhém vodítku, on i handler je vystaven hrozbě napadení ze strany figuranta (nejedná se však vysloveně o přímý útok). Pes se musí svého handlera tzv. zastat a bránit jej. Psi, kteří přitom provedou zákus do rukávu figuranta, postupují do dalšího kola. V druhém kole se jedná mj. už i o hladké zadržení na vzdálenost min. 15 m, hodnotí se technika a tvrdost zákroku. Opuštění dráhy či zákrok bez kontaktu znamená faul tj. neplatný pokus. V příp. dalších kolech se podmínky pro práci psa mají výrazně přitvrzovat (útok figuranta proti psovi, překážky, netypické pomůcky, hluk, střelba apod.). O náročnosti následujících kol rozhoduje námi delegovaný figurant. Jedná se o disciplínu s 1 pokusem na každé kolo.
Čas pro vykonání disciplíny: N/A / Není specifikován
Limit pro splnění disciplíny: aktivní obrana handlera psem v prostoru mezi handlerem a figurantem bez požadavku zákusu.
 
DRAG PULL SPRINT
 
Range / Vzdálenost: 50yds / 45.4m
Type / Typ: Sled on grass / Sáně na travnatém povrchu
Point system / Vyhodnocování: Breed, Male or Female (opt. Overall Winner) / Rasa, Pes nebo Fena (možnost speciální ceny pro celkového vítěze)
Equipment / Nutné vybavení: Weight Pull Harness, Leash / WP postroj, vodítko
 
Specifikace:
Pravidla:
Čas pro vykonání disciplíny:
Limit pro splnění
 
WEIGHT PULLING?
 
Range / Vzdálenost: 16ft / 4.8m
Type / typ: Wheels on carpet or Rail System / Vozík na pneu na koberci na tvrdém rovném povrchu nebo Vozík na kolejnicové dráze
Kategorie: Weight / M
Vybavení: weight pull postroj, vodítko
Specifikace: Úkolem psa je odtáhnout vozík s předepsanou a následně neustále se zvyšující zátěží na předepsanou vzdálenost v čase do 60 sekund.
Pravidla: Soutěž probíhá postupně podle váhových kategorií a má 2 varianty. První variantou je WP v rámci např. XBBA Septahlonu, kdy má každý pes jen omezený počet celkových pokusů (5) a druhou je WP jako samostatná disciplína, obvykle zařazovaná jako poslední (večerní) program celé sportovní show. V prvním případě jde především o prověření psa z hlediska připravenosti na soutěž, následně o dosažení minimální limitní váhy pro splnění disciplíny a nakonec o dosažení maximální váhy, kterou utáhne v rámci těchto 5 povolených pokusů. Je však čistě na uvážení majitele psa s jakou váhou začne, musí mít pouze na paměti to, že s ní už bude moci manipulovat pouze směrem nahoru! Každý pokus je odstartován na pokyn rozhodčího a současně se začíná měřit čas. Faulem (neúspěšným pokusem) se rozumí jakýkoli kontakt handlera nebo motivační návnady se psem, jeho vybavením či vozíkem po odstartování pokusu a samozřejmě také opuštění vyznačené dráhy. Technickým faulem se rozumí zamotání psa do postrojů, jejich přetržení či uvolnění apod. Takovýto pokus se dá po dohodě s rozhodčím bez problémů opakovat, ale každý pes má na Septathlon variantu pullingu povolen pouze 1 technický faul, faul jiné povahy je vždy považován jako neúspěšný pokus.
Ve verzi "nočního"  XBBA pullingu probíhá soutěž podle pravidel podobným jiným zavedeným soutěžím tohoto typu. Po vyhlášení konkrétní váhy se handler se psem buď přihlásí k pokusu, nebo jej může dle vlastního uvážení vynechat. Na celou soutěž má dohromady neomezený počet pokusů a 3 technické fauly. Motivovat psa je možné čímkoliv s výjimkou živé návnady (zvíře, figurant apod.).
Upozornění! V případě XBBA Weight Pullingu se jedná o soutěž podle starších poloprofesionálních pravidel a jiné profesionální WP soutěže už NEPOVOLUJÍ POUŽITÍ JAKÉKOLI NÁVNADY!
Limit pro splnění disciplíny: cca 8 až 10-ti násobek váhy psa, upřesní pořadatel podle rasy. V případě samostatné soutěže rozhoduje pouze konečný výsledek!
 
TUG OF WAR?
 
Range / Vzdálenost: 8ft / 2,4m
Point system / Bodování: Overall / Weight / Breed / XPWRT / X7
Doprovod: 1 handler / 1 psovod
Vybavení: pracovní obojek nebo postroj, dlouhé vodítko, vlastní pešek nebo cokoliv podobného s uchem pro připnutí na karabinu
Specifikace: Úkolem psa je přetáhnout protivníka přes dělící čáru uprostřed 16ft / 5m lana s pešky na obou koncích na svoji stranu. Není dělící bariéra mezi psy, může být příp. nahrazena plentou z důvodu přílišné agresivity některých jedinců. Soutěž probíhá vyřazovacím způsobem postupně podle váhových kategorií na základě losování konkrétních soupeřů.  
Pravidla: Každý pes soutěží připnut na dlouhém, neustále prověšeném vodítku a má pouze 1 pokus na každé vyřazovací kolo. Pokus je odstartován na pokyn rozhodčího po předchozí dohodě s oběma handlery, kteří mu odsouhlasí, že mají zákus psa v peškovi v pořádku. Každý pes, který neprovede zákus do peška do rozumné doby (max. 30  sekund), je ze soutěže vyřazen. Faulem (neúspěšným pokusem) se po odstartování pokusu rozumí jakýkoli kontakt handlera se psem, neprověšené (natažené) vodítko a samozřejmě také opuštění vyznačené dráhy. Případný technický faul (opakovatelný pokus) řeší přítomný rozhodčí a na tuto disciplínu má každý jedinec povolen 1 technický faul.
Limit pro splnění disciplíny: 1x win / 1x vítězství
 
HANG TIME?
 
Range / Vzdálenost: nehraje roli
Point system / Bodování: Overall / Breed / XPWRT / X7
Doprovod: 1 handler / 1 psovod
Vybavení: pracovní obojek nebo postroj, dlouhé vodítko, vlastní pešek nebo cokoliv podobného s uchem pro připnutí na karabinu
Specifikace: Úkolem psa je vydržet v zákusu ve visu na peškovi předepsanou dobu (3 minuty). 
Pravidla: Každý pes soutěží neustále připnutý na dlouhém vodítku. Na volbě handlera je, zda použije výskok psa na zavěšeného peška nebo je možné jej po provedení zákusu vytáhnout nad zem. Od tohoto okamžiku se měří čas. Na zdolání požadovaného výkonu má pes nyní nově 4 pokusy, které absolvuje za sebou. V případě jeho puštění ze zákusu resp. jakéhokoli kontaktu se zemí se měřený čas zastavuje a pokračuje až počátkem dalšího pokusu. Příp. technický faul (opakovatelný pokus) řeší přítomný rozhodčí. Základní soutěž končí splněním předepsané doby visu, v případě stejného výkonu více jedinců rozhoduje o pořadí hmotnost psa v preferenci čím těžší pes, tím lepší umístění. Disciplínu lze v případě dostatku času na příslušné akci rozšířit o nadstandartní resp. maximální celkový čas visu. 
Limit pro splnění disciplíny: 60 sekund na max. 4 pokusy
 
HIGH JUMP?
 
Range / Vzdálenost: nehraje roli
Point system / Bodování: Overall / Breed / BMI / XPWRT / X7
Doprovod: 1 handler / 1 psovod
Vybavení: pracovní obojek nebo postroj, dlouhé vodítko, vlastní pešek (návnada) s uchem pro připnutí na karabinu
Specifikace: Úkolem psa je vyskočit co nejvýše na peška, zavěšeného v předepsané a následně vyšší volitelné výšce. Dostačuje kontakt s peškem, zákus znamená lepší ohodnocení. 
Pravidla: Každý pes soutěží neustále připnutý na dlouhém vodítku. Základní výška výskoku je stanovena pořadatelem akce podle plemenných specifikací resp. BMI parametru. Na tuto základní výšku má každý jedinec 3 pokusy, jinak končí v soutěži. Každý pes má následně na každou zvolenou výšku vždy 3 pokusy, které absolvuje najednou po sobě. Výška je pořadatelem zvyšována průbežně, každý handler má právo svého psa na konkrétní výšku přihlásit nebo ji vynechat. Příp. technický faul (opakovatelný pokus) řeší přítomný rozhodčí. O vítězi při stejném výkonu rozhoduje v pořadí podle důležitosti a) provedený zákus vs. výška, b) menší počet pokusů na max. výšku, c) lepší druhý pokus atd.
Motivovat psa je možné čímkoliv s výjimkou živé návnady.
Limit pro splnění disciplíny: bude stanoven pořadatelem dodatečně.

MONKEY TRACK?
 
Range / Vzdálenost: 100m + 10 překážek
Point system / Bodování: Overall / Breed / XMT
Doprovod: 1 handler / 1 psovod
Vybavení: pracovní obojek nebo postroj, vodítko
Specifikace: Úkolem psa je úspěšně zdolat všech 10 překážek na předepsané délce trati v co nejkratším čase.
Pravidla: Jedná se o disciplínu na 1 pokus. Handler a pes tvoří tým, který v případě nutnosti zdolává překážky společně (handler nese psa nebo naopak:)). Za nesprávné či neúspěšné zdolání překážek je tým časově penalizován. Handler má psa připnutého na vodítku po celou dobu soutěže s výjimkou překážek, které se tímto způsobem nedají zdolat (např. tunel, proskok kruhem či pneumatikou). Po absolvování těchto speciálních překážek si musí handler před pokračováním v soutěži nejprve připnout psa zpátky na vodítko. Soutěž je odstartována na pokyn rozhodčího. Penalizace za každou nezdolanou překážku činí 10 sekund, každý tým má k dispozici dohromady 3 opravy na nezdolané překážky za celou dobu trvání disciplíny, během této doby neustále běží čas. Faulem (neúspěšným pokusem) se rozumí opuštění vyznačené dráhy psem popř. celým týmem. Motivovat psa je možné čímkoliv s výjimkou živé návnady (zvíře, figurant apod.).
Časový limit pro splnění disciplíny: bude upřesněn pořadatelem akce podle rasy.
Pozn. Tato opravdu výjimečná disciplína (původně vymyšlená dokonce na 400m!) neni v současnosti nabízena kvůli veskrze špatnému fyzickému stavu majitelů psů...:)
 
ENDURANCE?

Range / Vzdálenost: 3 or 6 or 12miles / 4,8 nebo 9,6 nebo 19,3km
Point system / Bodování: Overall / Breed / X3M, X6M, X12M / XX
Doprovod: 1 handler / 1 psovod
Vybavení: pracovní obojek nebo postroj, dlouhé vodítko, běžecká obuv nebo kolo apod.
Specifikace: Úkolem psa je doběhnout společně se svým handlerem do cíle zvolené délky trasy v předepsaném časovém limitu.
Pravidla: Jedná se o speciální vytrvalostní disciplínu na 1 pokus, obvykle pořádanou mimo hlavní dění na show (brzké ranní hodiny jsou nejvhodnější už kvůli nejlepším klimatickým podmínkám pro psa, které nesmí přesáhnout 22 C). Handler může běžet vedle psa, jet vedle něj na kole nebo na kolečkových bruslích, nicméně nesmí nikdy psa tahat a musí se přizpůsobit jeho tempu a schopnostem. Trať musí být rovinatá s minimální délkou nejkratšího vytrvalostního testu, tj. 4,8km. Doporučujeme tuto trať stanovit v přesné délce testu X3M, neboť u delších testů musí pořadatel počítat s 1 až 3 povinnými kontrolami zdravotního stavu psa v průběhu disciplíny a stanovit tento kontrolní bod na místo startu i cíle je nanejvýš výhodné...
 
EXHIBITION?
 
Range: xxx
 
LONG JUMP?
 
Range: xxx
 
CARPET MILL?
 
Range: xxx
 
TREAD MILL?
 
A-FRAME?
 
COURSING?
 
CANISTHERAPY?
 
 
POINT SYSTEM / VYHODNOCOVÁNÍ VÝSLEDKŮ:

A) Overall / Celkově bez rozdílu:
 
Winner Of Show (No points = sponsored)
Winner Of Each Event (No points = sponsored)

B) Breed (Type) / Rozdělení podle rasy (typu rasy):
 
SBT / BT / X
APBT / X
AST / X
AB / OEB / ABY / LIOD etc. / X

C) Sex / Pohlaví:

Male / Pes
Female / Fena

D) Weight / Rozdělení podle váhy:

Under 21lbs / pod 10kg
21 - 30lbs / 10 - 14kg
31 - 40lbs / 14 - 18kg
41 - 50lbs / 18 - 23kg
51 - 60lbs / 23 - 28kg
61 - 70lbs / 28 - 32kg
71 - 80lbs / 32 - 36kg
81 - 90lbs / 36 - 41kg
91 - 100lbs / 41 - 46kg
101 - 120lbs / 46 - 55kg
121 - 140lbs / 55 - 64kg
Over 140lbs / nad 64kg

E) BMI (Body Mass Index) / Index poměru výšky a váhy:
 
Dodatečné kritérium pro rozhodování při rovnosti výsledků.
 
Pozn. Pořadatel si vyhrazuje právo vypsat pouze některé z výše uvedených disciplín a váhových kategorií a použít pouze některé ze všech možností vyhodnocování (min. C+D)!